Tid. Tålamod. Passion.

“2004 valde jag att avsluta min anställning som läggare av industrigolv för att starta eget företag. Affärsidén var att slipa betonggolv, sk Superfloor. Därför köpte jag den bästa slipmaskinen på marknaden, den kostade mer än huset jag bodde i”

Företaget hette då Designgolv i Sverige AB och fick redan från start gott rykte men själv var jag sällan helt nöjd. Det var alltid någon kvadratmeter som inte var snygg nog. Ibland fick man flytspackla fram ett betonggolv istället. Efter några år bestod verksamheten mer av flytspackling än slipning. Förfrågningarna av betong i badrum började komma. Då började jag titta mer på microcement.

När Design By Cements grundare Marcus Johansson startade sitt egna företag började han tidigt att testa och utveckla olika typer av betongunderlag. Hans nyfikenhet ledde honom till se möjligheter där andra såg problem. Han ville skapa ett mer miljövänligt och resurssnålare material som också hade bättre hållbarhetsegenskaper.

Resultatet av hans nyfikenhet och envishet kom 2013 - den egna produkten Microcementen Vitruvius - Ett material som kan läggas på många olika underlag även i våtrum, bara kräver ett par mm tjocklek, är lättare att lägga och har en fantastisk hållbarhet. Det har sedan starten använts av alltifrån stora hotellkedjor och otaliga renoveringar i privata hem.   

VITRUVIUS

 Resultatet känns som en belöning av hårt arbete.

I början hade vi inte tillgång till avancerad lab-utrustning utan, precis som förr i tiden fick, råvarorna själva tala om vad som passade bra ihop och inte. Böckerna DE ARCITECTURA var till så stor hjälp att vi döpte materialet efter författaren, Marcus pollio VITRUIVUS, född år 81 f kr.  Denna "gamla" pulverdel blandas med ett modernt och miljövänligt lim och tillsammans bildar en microcement. 

Som fd golvläggare är det en fröjd att ha sitt egna material där man har förverkligat så många önskningar. Vitruvius är idag
- helt krympfri (spricker inte),
- crom-reducerad (allergi),
 - kvarts-minimerad (stenlunga),
 - damm-reducerad.
 - Plasterna är fria från pvc, pft, ftalat, styren och bpa.

Call to action

Marknadsledande - Med produktion i Romakloster på Gotland 

Vi som arbetar i den gamla fabriken i Romakloster är
Marcus - Försäljning & Teknisk support
Kurt, Kerstin & Mattias - Produktionen
Zenita - Administration

Men DBC består också av fler härliga medarbetare som Mira, Martin, Sustain, och Görans Företagsservice m.fl

Allt från hotellkedjor till badrumsrenoveringar 

Vitruvius Microcement är idag en självklarhet hos arkitekter och konceptskapare. Ett fint exempel är det urbana livsstilshotellet Scandic Grand Central i Stockholm där Doos Architechts och Stylt ligger bakom arkitektur och design. Här har man använt Vitruvius till över 1000 kvm golv och trappor i hotellets publika ytor.    

All positiv respont och nöjda kunder triggar arbetet med att ta fram nya material, bli ännu bättre. Vi siktar också på att ta detta svenska material ut i världen, vilket hittills mottagits med framgång.

Our story

Design By Cement 
Marcus Johansson, Grundare