Guide

Microcement: läggningsguider, information och tips

Vad är microcement?

Microcement är ett högpresterande beläggningsmaterial som består av en blandning av cement, vattenbaserade hartser, tillsatser, och mineralpigment. Detta ger ett flexibelt och hållbart ytskikt som kan appliceras på en rad olika ytor, inklusive golv, väggar och till och med möbler. Microcement är känt för sin förmåga att skapa en sömlös och kontinuerlig yta som imiterar utseendet på betong, men med en mycket tunnare profil, vanligtvis endast 2 till 3 millimeter tjock.

En av de stora fördelarna med microcement är dess anpassningsförmåga; det kan appliceras över befintliga keramiska plattor, trä, betong, och många andra material, vilket minskar behovet av omfattande förberedelser och möjliggör en snabbare renovering. Dessutom är det möjligt att anpassa färgen och finishen (från matt till högglans) för att passa specifika designkrav.

Microcement är vattentätt och mycket slitstarkt, vilket gör det till ett utmärkt val för våtutrymmen som kök och badrum. Det är också lätt att underhålla, kräver endast regelbunden rengöring och skyddande vax eller sealer för att behålla sitt skick över tid. Tack vare dessa egenskaper har microcement blivit ett populärt val för både bostads- och kommersiella projekt som eftersträvar en modern och minimalistisk estetik.

Vilka fördelar har microcement?

Microcement är en estetiskt mångsidig och hållbar beläggning som erbjuder en modern, sömlös finish för en rad ytor. Dess förmåga att appliceras direkt över befintliga material som kakel, betong och trä minskar renoveringstiden och kostnaderna, samtidigt som det skapar unika, anpassade utseenden med ett brett urval av färger och finishar. Dess tunna profil (2-3 mm) påverkar inte rummets struktur eller dörröppningar, vilket gör det till ett idealiskt val för både nya och befintliga utrymmen. Microcement är vattentätt, fläck- och slitstarkt, vilket gör det perfekt för kök och badrum. Dessutom är det lätt att underhålla och bidrar till en viss grad av termisk och akustisk komfort. Snabb installation och ett lägre ekologiskt avtryck, eftersom det minskar behovet av att avlägsna gammalt material, gör microcement till ett eftertraktat val för de som söker en hållbar och estetisk lösning.

Var kan man lägga microcement?

Microcement kan användas på allt från bänkskivor, till golv, väggar, i badrum, på möbler, trappor och offentliga utrymmen.

Vilka underlag kan man lägga på?

Betong, puts, flytspackel och andra massabeläggningar går bra att lägga på så länge ytan är dragfast och slät. Ojämnheter över 1mm spacklas eller slipas bort. Det kan också vara en god ide att förbehandla ytan med flytspackelprimer/akrylprimer så att åtgången av vår K-primer inte blir för hög.
Alla träkonstruktioner på golv behöver förstärkas med flytspackel. Tjocklekar och armering är beroende på tillverkare av flytspacklet. Läs på vad som krävs för en träbjälklagsförstärkning just för din tillverkare på deras hemsidor eller hör med din bygghandel.
Kakel och klinkers behöver först spacklas så ytan blir helt slät, annars kan ett rutmönster synas i microcementens flammighet. Man spacklar med ett kakelfix eller spackelmassa anpassat för att fästa på plattorna. Skrapspackla hela ytan diagonalt över fogarna 2 gånger.

Tapeter går bra att lägga på så länge dess klister tål fukt. Man kan prova att måla med en färg först och se så det inte bubblar sig för då måste man riva ner den. Oavsett bör man skära eller spackla bort skarvarna, annars kan det bli en linje i microcementens flammigheten. Strukturtapet och väv rivs eller spacklas före

Mattor kontrollerar man först hårdheten. Tryck med något hårt, t ex en sked, på mattan. Den ska inte flexa. Därefter kontrollerar man så mattan sitter fast överallt, kolla speciellt i hörn mot vägg. Innan arbetet påbörjas slipas mattan och/eller så tvättar man den med rengöringssprit, T-röd, för att få bort en mjukgörare som brukar finnas på ytan. Mjukgöraren kan ha inverkan på fästet
För inomhusbruk så går det bra att lägga på trä eller andra organiska material, bortsett från golvytor( se plankgolv). Utomhus kan t ex vändningarna mellan regn och värme vara för snabba. Man bör tänka på att Vitruivus är diffusionsöppen så den släpper igenom fukt. Därför kan man behöva fuktskydda MDFen med en vattentät lack om man ska göra betongbänkskivor. Behandlat trä bör man måla med en spärrfärg före.
Om det finns fläckar på underlaget behöver man förvissa sig om att det inte är fläckar av något som kan störa microcementen som t ex oljefläckar. Annars tvättas eller slipas fläckarna bort. Vid slipning så kan Diamantskivor vara bra att använda.

Har underlaget sprickor i sig behöver man säkerställa att de inte rör sig eller fortsätter att spricka. Om sprickorna är fyllda av smuts så kan det vara ett tecken på att den inte rör sig. Då rengör man dem sen spacklar med ett handspackel, så riskerar man inte att de syns i flammigheten.

Rörelsefogar eller delitationsfogar finns för att underlaget ska kunna röra på sig, dessa fogar behöver även gå igenom ytskikten, dvs Vitruvius.

Golvvärme går bra men den behöver vara avstängd under läggning, detta för att tillåta sig så lång arbetstid i materialet som möjligt.

Hur lägger man microcement?

Läggningsguide för DBC

Vill du få en bättre, mer detaljerad instruktion kring läggning? Här hittar du vår läggningsguide!

 

Microcement

Förberedelser

Innan du börjar, se till att underlaget är rent, jämnt och fritt från damm och olja. DBC microcement är användarvänligt och kräver ingen specialutrustning, men en noggrann förberedelse är viktig för bästa resultat.

Steg 1: Priming

 • Inspektera ytan noggrant.
 • Applicera K-primer med en roller. Primern innehåller sand för att skapa en yta som liknar sandpapper, vilket förbättrar fästningen av microcementet.

Steg 2: Applicering

 • Blanda DBC microcement enligt instruktionerna. Vår microcement är färdigblandad och pigmenterad för enkel användning.
 • Lägg ut ett jämnt lager på 2mm. Använd en spackel eller liknande verktyg. För en slätare yta, låt sättas en minut och sedan efterdra.
 • Alternativt, applicera två tunnare lager för ökad jämnhet.

Steg 3: Slipning

 • Låt microcementet härda i 15–20 timmar. Det ska vara tillräckligt hårt för att slipas, men inte fullständigt härdad.
 • Använd vanligt sandpapper för den första slipningen, för att få en slät yta. Ta bort eventuella ojämnheter från appliceringen.
 • För den andra slipningen, använd använt (slött) sandpapper för att polera ytan. Detta ger flammighet och karaktär. Polera särskilt ytterhörnen för en naturlig patinering, medan innerhörn bör poleras minimalt för en ljusare ton.

Steg 4: Sealning

 • Efter slipningen, applicera sealer i 2-3 tunna lager med en mopp för att skydda ytan.
 • Eventuella korrigeringar och justeringar kan göras efter att sealern har torkat.

Steg 5: Efterbehandling

 • Möblering och full användning av ytan kan ske 24 timmar efter sealern har applicerats.

Denna steg-för-steg-guide är designad för att göra processen med att lägga DBC microcement så enkel och problemfri som möjligt. Genom att följa dessa instruktioner kan du skapa en vacker och hållbar yta som kommer att hålla i många år framöver.

Våtzoner

Förberedelse för nya tätskikt

Precis som vid installation av kakel eller klinkers, måste badrum först förberedas med lämpliga tätskikt, speciellt i våtzoner. Följ alltid anvisningarna enligt GVK för att säkerställa att rätt områden är täta. När tätskikten är på plats, applicera ett tunt lager av fix/fästmassa som grund för microcementet. Kom ihåg att använda produkter från samma tillverkare för att undvika problem med garantier.

Applicering på befintligt kakel

Om du planerar att lägga microcement över befintligt kakel eller klinkers, börja med att spackla ytan slät. Detta hindrar kaklets rutmönster från att synas igenom microcementet. Använd samma typ av fix och primer som om du skulle sätta kakel på kakel. Applicera fixet diagonalt över kakelfogarna i två separata lager för att helt täcka eventuella mönster eller ojämnheter.

Förberedelse av våtrumsmattor

Kontrollera först våtrumsmattans hårdhet genom att trycka en sked hårt mot ytan; den bör inte ge vika. Mattan måste också vara fast limmad överallt. Efter denna kontroll, slipa ytan lätt för att skapa en ren yta. Avsluta med att tvätta med rengöringssprit för att avlägsna eventuella mjukgörare som kan påverka fästet av microcementet.

Genom att noggrant förbereda ytan och följa dessa steg säkerställer du en lyckad och hållbar applicering av microcement i ditt badrum. Denna metod ger dig ett vattentätt, snyggt och modernt utseende som håller i många år framöver.

Miljöpåverkan

Miljövänliga och ofarliga produkter ligger oss nära om hjärtat. SUNDA HUS och Byggvarubedömningen bedömer byggprodukter och klassar dem efter miljöpåverkan. Vi har fått höga betyg från båda. Ni kan vara trygga när ni handlar från oss, alla dokument finns här.

Rulla till toppen

Vi bygger om!

Vi håller på att bygga om här på hemsidan och vi ursäktar i förväg om något ser tokigt ut. Hör gärna av er till oss om ni upplever något fel på sidan eller saknar information, så ska vi se till att lösa det inom kort!