Microcementens trender i Sverige

På Design By Cement har vi haft snygga betongytor som affärside sedan 2004. Till en börjar arbetade enbart med golv under namnet Designgolv i Sverige AB.

Med nästan 22 års erfarenhet så kan man nu se trender och mönster i dem som kan vara underhållande att läsa om. 

Vi upplever att alla trender börjar i Malmö som följs av Stockholm och sen växer landet ganska jämnt efter befolkningsmängd. Det är samma mönster varje gång. 

I början var det ingen som ville ha flammighet och det var svårt att få kunderna att förstå skillnaden mellan betong på bild och betong i verkligheten. Ett tag hade jag 50 bilder numrerade på hemsidan. Kunderna fick skriva ner vilka nummer de tyckte motsvara deras vision. 
En av bilderna var målat epoxigolv och de kunderna som ville ha det numret fick höra att vi inte kunde motsvara deras förväntningar.
Denna trend har ändrats på till att man vill ha mer flammighet på sina betonggolv och framför allt betongväggarna, de ska vara ordentligt flammiga och den trenden började i malmö/skåne.

Men om vi backar banden lite ytterligare och pratar om trenden Betonggolv eller att inreda med betong så kan man dra en liknelse inom andra delar av byggnationen. Vi ser överallt att man mer och mer vill inreda med riktiga material. Stavparkett har blivit plankgolv. Vi ser mer klinkers av naturmaterial som kalksten och mindre kakel med glaserade ytor. 
Vi ser mer färg och mindre tapeter på väggarna och många vill inreda med stål.
Bordskivorna är inte laminerade i samma omfattning utan det är synligt trä. 
Man vill alltså inreda med naturliga, äkta, material och därför backat inredningstrender 200år

Då vi på DesignByCement vill behålla våran position av att vara i spetsen så började vi analysera vad som händer härnäst. För 200 år sedan så blev nästa trend stuckaturer eller att man murade i ett speciellt mönster. Man ville visa upp ett skickligt hantverk.
Efter denna analys så började vi förbereda oss att kunna lägga med schabloner eller speciella i mönster. Vi gjorde också framgångsrika graveringar på golv hos Taxinge slott. 

Men det visade sig lite för tidigt för nu när den flammiga trenden varit i stockholm ett tag och börjar närma sig Göteborg så vill man ha porighet i skåne. Ungefär som en misslyckad gjutning.
Kalkutfällningar vill man också ha så betongen ser ännu ruffare ut, detta är något som vi arbetar på att ta fram på ett halvt kontrollerat sätt. 

Slutsatsen vi drar är att trenden fortsätter att gå bakåt. Vi ser samma mönster i trägolven som numera inte bara ska vara plankor utan ytan ska vara borstad så ådringen känns. Plankorna ska vara kilformade precis som trädstammen. 

Så trenden går än så länge baklänges precis som modet på kläder också gör. 

Jag hoppas det snart vänder till schablonerna en sväng så vi får nytta av våra förberedelser men framför allt för att det var riktigt roligt att jobba med. Och alla våra kunder kommer kunna modernisera sina ytor utan större ansträngning.