Lägg vår microcement Vitruvius på nästan alla underlag! 

Som det mesta inom bygg så är det viktigt med ett bra underlag och det är väl värt att lägga ner tid på det. När underlaget är bra blir gärna läggningen bra och en bra läggning är busenkel att slipa perfekt. 

Kan jag lägga microcement på Betong, puts & flytspackel?

Betong, puts och flytspackel går bra att lägga på. Ojämnheter över 1mm spacklas eller slipas bort. Det kan också vara en god ide att förbehandla ytan med flytspackelprimer/akrylprimer så att åtgången av vår K-primer inte blir för hög. 

Går det att lägga på plankgolv eller spånskiva?

Alla träkonstruktioner på golv behöver förstärkas med flytspackel. Tjocklekar och armering är beroende på tillverkare av flytspacklet. Läs vad som krävs för en träbjälklags förstärkning just för ditt märke. Här kan ni se hur Bostik skriver

Kan man lägga microcement på kakel & klinkers?

Kakel och klinkers behöver förspacklas så ytan blir helt slät, annars kan ett rutmönstret synas i microcementens flammighet. Man spacklar med ett kakelfix eller spackel anpassat för att fästa på plattorna. Skrapspackla hela ytan diagonalt över fogarna. Bäst är att spackla 2 gånger om fogarna är djupa.

Kan man lägga direkt på tapet?

Tapeter går bra att lägga så länge dess klister tål fukt. Man kan prova att måla med en färg först och se så det inte bubblar sig. Annars måste man riva ner den. Oavsett bör man skära eller spackla bort skarvarna, annars kan det bli en linje i flammigheten i microcementen där. Strukturtapet och väv rivs eller spacklas

Går det att lägga på matta eller direkt på färg?

Mattor kontrollerar man först hårdheten. Tryck med något hårt, t ex en sked, på mattan. Den ska inte flexa. Därefter kontrollerar man så mattan sitter fast överallt, kolla speciellt i hörn mot vägg. Innan arbetet slipas mattan eller så tvättar man den med sprit, T-röd, för att få bort en mjukgörare som brukar finnas på ytan. 

Går det att lägga på trä och organiskt material?

För inomhusbruk så går det bra att lägga på trä eller andra organiska material. Utomhus kan t ex vändningarna mellan regn och värme vara för snabba. Man bör tänka på att Vitruivus är diffusionsöppen så den släpper igenom fukt. Därför behöver man t ex fuktskydda MDFen med en vattentät lack om man ska göra betongbänkskivor.

Om det finns fläckar på underlaget?

Om det finns fläckar på underlaget behöver man förvissa sig om att det inte är fläckar av något som kan störa microcementen som t ex oljefläckar. Annars tvättas eller slipas fläckarna bort. Vid slipning så kan Diamantsskivor vara bra att använda 2.

Hur gör jag med sprickor i underlaget?

Har underlaget sprickor i sig behöver man säkerställa att de inte rör sig eller fortsätter att spricka. Om sprickorna är fyllda av smuts så kan det vara ett tecken på att den inte rör sig.