Kan man lägga microcement på klinker? DBC svarar!

Kan man lägga microcement på klinker och kakel, eller hur fungerar det egentligen? Att renovera ett badrum eller kök kan kännas som ett stort projekt, särskilt när man tänker på att riva ut gamla klinkerplattor. Men visste du att det finns ett enklare sätt? Med microcement kan du förvandla dina ytor utan att behöva ta bort befintligt klinker. Microcement är ett mångsidigt och hållbart material som kan appliceras direkt på dina gamla plattor, både inomhus och utomhus, vilket sparar både tid och pengar. I denna artikel kommer vi att utforska hur du kan använda microcement på klinker och vilka fördelar det erbjuder!

Design by Cement är Nordens ledande tillverkare av microcement! Vi tillverkar vår microcement direkt i vår fabrik på Gotland, och vi är miljöklassade av SundaHus och BVB. Vi har varit verksamma i branschen sedan tidigt 2000-tal och har under årens gång utvecklat en fantastisk produkt som är älskad över hela Norden. I vår blogg hittar du information och guider kring microcement, läggning, referensprojekt och mycket mer.

Vilka underlag kan man lägga microcement på?

Microcement är känt för sin mångsidighet och kan användas på en mängd olika underlag, inklusive kakel och klinker. Du kan lägga microcement på bland annat betong, kakel, klinker, gips och trä, vilket gör det till ett utmärkt val för både väggar och golv, inomhus och utomhus.

Här på vår webbplats har vi inkluderat tydliga instruktioner kring microcement på olika underlag, och du kan läsa mer om underlag på respektive undersida. Navigera i vår meny för att hitta den informationen du söker!

Oavsett vilket underlag du ska lägga din microcement på finns det ett par saker som är viktiga att tänka på. Innan appliceringen är det bland annat viktigt att ytan är ren, torr och fri från fett. En primer används ofta för att säkerställa bästa vidhäftning mellan underlaget och microcementen. Detta gör microcement till en flexibel lösning för att renovera och uppdatera dina ytor med minimal ansträngning.

Kan man lägga microcement på klinker?

Ja, du kan lägga microcement på klinker utan problem. Det är också en utmärkt lösning för att applicera microcement på golv, vilket ger en jämn och hållbar yta. Det är en idealisk lösning för att snabbt och enkelt fräscha upp ditt badrum eller kök utan att behöva ta bort det gamla klinkergolvet. Processen börjar med att ytan rengörs noggrant, för att sedan spacklas. På så vis förhindrar du att mönster eller oönskad texter skiner igenom från den gamla klinkern. Sedan appliceras en primer för att säkerställa god vidhäftning. Microcementen appliceras sedan i tunna lager, vanligtvis 2-3 mm, tills önskad finish uppnås. Eftersom microcement är både hållbart och vattentåligt är det perfekt för utrymmen som badrum där fukt är en vanlig utmaning.

Microcement badrum med klinker – hur gör man?

Att använda microcement i ett badrum med befintligt klinker är ett smart sätt att ge rummet ett modernt och stilrent utseende utan att behöva riva ut det gamla kaklet. Som tidigare nämnt är det viktigt att spackla kakel och klinker innan du applicerar microcement. Du kan läsa mer om det i vår läggningsguide.

Därefter appliceras microcementen i tunna lager, vanligtvis 2-3 mm tjocka, tills önskad finish uppnås. Slutligen appliceras ett tätskikt och en lack för att skydda ytan mot fukt och slitage. Detta gör ditt badrum hållbart och lätt att underhålla.

Hur länge håller microcement i badrum?

Microcement är ett mycket hållbart material som, med rätt installation och underhåll, kan hålla i många år. I badrum är det viktigt att applicera ett tätskikt och en skyddande lack för att förhindra att fukt tränger in och skadar ytan. Med korrekt applicering och regelbundet underhåll kan microcement i badrum hålla i upp till 10-15 år eller längre. Det är också viktigt att använda produkter av hög kvalitet för att maximera livslängden på din microcementyta och göra den mer hållbar. Vår dbcMICROCEMENT, samt våra tillhörande primers och sealers, är de bästa på marknaden.

Om du är intresserad av att testa microcement rekommenderar vi att du beställer provbitar från oss för att se vilken färg som passar dig bäst! Vi kan dessutom hjälpa dig att komma i kontakt med en läggare, om du inte känner dig bekväm med att lägga din microcement själv såklart.

Vanliga frågor om microcement

Hur lång tid tar det att lägga microcement?

Att lägga microcement tar vanligtvis mellan 3-5 dagar beroende på ytan som ska täckas och antalet lager som appliceras. Varje lager måste torka ordentligt innan nästa appliceras, vilket kan ta mellan 6-24 timmar.

Kan jag lägga microcement själv?

Ja, du kan lägga microcement själv! När du beställer microcement från oss får du med alla instruktioner du behöver, och vi har dessutom en omfattande läggningsguide på webbplatsen fylld med utbildande filmklipp. Om du är osäker, kan det vara bra att anlita en professionell läggare för att säkerställa ett perfekt resultat.

Vad fäster microcement på?

Microcement fäster på en mängd olika underlag inklusive betong, kakel, klinker, gips och trä. Ytan måste vara ren, torr och fri från fett. En primer används ofta för att förbättra vidhäftningen mellan underlaget och microcementen. Detta gör microcement till ett mycket flexibelt och användbart material för olika renoveringsprojekt.

Rulla till toppen