Fläckskydd


En linoljesåpa som Gutelins innehåller rikligt med olja som är förtvålad.

Oljan i sig skapar inga fläckar, då den är förtvålad, utan den oljefilm som lämnas efter att man skurat ett golv går ner i porerna och täpper till dem. Smutsen kommer nu inte ner till betongen utan ytan är tät. Skulle betongen behöva andas, alltså underifrån, så kan den "enkelt" trycka bort såpan utan att det blir några andra skador. Nästa gång man skurar golvet täpps de porerna igen pånytt.
Hade man täppt till ytan lack så hade lufttrycket kunnat bli så stort att betongen trycker loss sig själv. Den feta filmen bidrar också mycket som ett extra slitlager som alltså förlänger livslängden av betongen

Användningsområden:
Golv samt städmaterial

Levande fläckskydd
till ett levande material

Ytbehandling
Ett levande material som betong behöver ett levande fläckskydd.
Alla naturmaterial behöver andas och det kallas diffusion men de andas inte överallt hela tiden utan mer fläckvis och tillfälligt och det är viktigt att vi tillåter detta genom att lämna "andningshål". Men vi vill samtidigt ha en yta som är stängd för smuts från ovansidan. Detta kan låta som en konflikt men det behöver inte vara det, vi tar det från början...

När betongen är lagd och sealern har torkat så är det små porer i sealern, där vattnet ifrån den har dunstat. Genom dessa porer kan betongen andas men smuts kan också komma ner och skapa fläckar. Vi kan hindra detta på 2 sätt utan att störa diffusionen/andningen, antingen med hjälp av linoljesåpa/vax eller med Supersealer.

Linoljevax, utan lösningsmedel

Linoljevax rekommenderar vi som fläckskydd på möbler, köksbänkskivor, stänkskydd m.m.
Ytan blir hårdare än såpan och lenare än med Supersealer.

Förutom att ytan bli hård och vattenavisande så fettar man också in betongen så den inte "vill" suga åt sig mer. Det lite lite som hängslen och livrem.
Ger lite mer flammighet på betongen sk. färgförhöjning, så man bör behandla hela väggen. Men om ett hörn skiljer två väggar åt så behöver man inte behandla båda väggarna, om båda inte är utsatta för smuts


Användningsområden:
Golv, bänkskivor

Supersealer

Supersealer är en "fin" plast som är löst i alkohol. Den lämnar många porer men porerna är så små att det är bara luftmolekyler som kommer igenom. Alltså hindrar den vatten och smuts men tillåter betongen att andas, ungefär på samma sätt som ett GORE TEX™ tyg. Det är viktigt bara att Vitruvius är ordentligt torr när Supersealer appliceras, annars kommer bara fukten att skapa porer i supersealen

Supersealer fungerar även på andra material och är en fantastiskt produkt. Den påverkar inte utseendet på något sätt. Prova t ex att impregnera bordsduken och få samma egenskaper som en vaxduk, skyddad från rödvin, blåbär och kaffe.

Användningsområden:
Badrum och andra våtutrymmen


Läggningen

Vitruvius är en microcement som man kan lägga själv, utan varken specialmaskiner eller förkunskaper. För den som önskar kommer vi ändå börja erbjuda kurser under 2020

Vår rekommendation är såklart alltid att anlita en erfaren läggare då en erfaren hand är mycket värt precis som inom alla hantverk. Formulär för offert från läggare finns på kontakt-sidan.

En installation är relativt snabb kan vara så kort som 2 dagar där ni kan beträda ytan igen redan dag 2.

Att lägga microcement

1. Primning

Efter att man inspekterat ytorna så applicerar man på K-primer, den innehåller sand. Detta för att skapa en bra fästgrund. Sanden gör att ytan känns som ett sandpapper och det underlättar läggningen väldigt mycket. utan sanden skulle materialet bara glida med läggningsverktyget.

2. Läggning

Den blandade massan trycks ut på ytan, ungefär som att bre smör på en smörgås. I och med att man trycker ut betongen mot underlaget och därmed har stöd av underlaget så är det lättare att få det jämnt. Men det behöver inte vara 100% jämnt för man kan korrigera ganska mycket i slipmomenten.

3. Slipning

Efter ca 15 timmar har limmet härdat men inte cementen, därför kan man slipa betongen med vanligt sandpapper. Det är nu ni bestämmer hur slät och flammig ni vill ha betongen.
Jag brukar först slipa ytan helt slät, där jag byter slippapper på maskinen ganska ofta. Därefter återanvänder jag slippapprena och skapar flammigheten.
Ett slippapper som inte är vasst skapar en bränning/polering på ytan och betong blir mer flammig av det

4. Ytbehandling

Efter slipningen moppas sealern på i 2-3 tunna lager.
När Sealern har torkat kan man fylla på med microcement för att få bort porer eller andra skavanker. Dessa "lagningar" slipas och ytbehandlas på samma sätt.
Badrum och bänkskivor behöver ytterligare fläckskydd.

Redan 1 timma efter sista behandlingen kan ytan beträdas. Möblering kan ske efter 24 timmar.

Det medföljer grundligare instruktioner med fler tips och trix och skulle de inte räcka så finns vi en telefonlängd bort

Kompletta Kit

Komplett Kit Microcement - Vitruvius

Från

1 770 kr