Läggningen

Vitruvius är en microcement som man kan lägga själv, utan varken specialmaskiner eller förkunskaper. 

Vår rekommendation är såklart alltid att anlita en erfaren läggare då en erfaren hand är mycket värt precis som inom alla hantverk. Formulär för offert från läggare finns på kontakt-sidan. 

En installation är relativt snabb kan vara så kort som 2 dagar där ni kan beträda ytan igen redan dag 2.

HÄMTA LÄGGARGUIDEN SOM PDF

Så här går det till att lägga microcement

1
Förberedelse
Inspektera ytan som ska läggas efter smuts, skador och ojämtheter. Unna er själva ett perfekt underlag. Skador och ojämnheter korrigeras efter rekommendation från er bygghandel. Stäng av golvvärmen minst 12 timmar innan läggning för att få så lång arbetstid som möjligt. Optimal temperatur är 15-20 grader, lägg aldrig under 7 grader eller över 23 grader.
2
PRIMER
Efter att man inspekterat ytorna så applicerar man på K-primer, den innehåller sand. Detta för att skapa en bra fästgrund. Sanden gör att ytan känns som ett sandpapper och det underlättar läggningen väldigt mycket. utan sanden skulle materialet bara glida med läggningsverktyget.
3
LÄGGNING
Den blandade massan trycks ut på ytan, ungefär som att bre smör på en smörgås. I och med att man trycker ut betongen mot underlaget och därmed har stöd av underlaget så är det lättare att få det jämnt. Men det behöver inte vara 100% jämnt för man kan korrigera ganska mycket i slipmomenten.  
4
SLIPNING
Efter ca 15 timmar har limmet härdat men inte cementen, därför kan man slipa betongen med vanligt sandpapper. Det är nu ni bestämmer hur slät och flammig ni vill ha betongen. Jag brukar först slipa ytan helt slät, där jag byter slippapper på maskinen ganska ofta. Därefter återanvänder jag slippapprena och skapar flammigheten. Ett slippapper som inte är vasst skapar en bränning/polering på ytan och betong blir mer flammig av det
5
SEALNING
Efter slipningen moppas sealern på i 2-3 tunna lager. När Sealern har torkat kan man vid fylla på med microcement för att få bort porer eller andra skavanker. Dessa "lagningar" slipas och ytbehandlas på samma sätt. Badrum och bänkskivor behöver ytterligare fläckskydd. Redan 1 timma efter sista behandlingen kan ytan beträdas. Möblering kan ske efter 24 timmar. 
6
Underhåll
Till Vitruvius rekommenderar vi en äkta Linoljesåpa, olivsåpa eller likande produkt. Såpan lämnar efter sig en fet film som vid varje påläggning fyller porer och gör att smuts inte fastnar samtidigt som det låter materialet andas. Genom att använda såpan vid städning ser du till att förbättra och bibehålla fläckskyddet.
Se direkt hur det går till på vår youTube kanal

BESÖK VÅR YOUTUBE-KANAL

Se hur man lägger microcement