LÄGG DBC MICROCEMENT PÅ NÄSTAN ALLA UNDERLAG!
Nedan finner du en lista med olika underlag.
Kontakta oss om ditt underlag inte finns med.
BETONG, PUTS & FLYTSPACKEL
Betong, puts, flytspackel och andra massabeläggningar går bra att lägga på så länge ytan är dragfast och slät. Ojämnheter över 1mm spacklas eller slipas bort. Det kan också vara en god ide att förbehandla ytan med flytspackelprimer/akrylprimer så att åtgången av vår K-primer inte blir för hög.
PLANKGOLV ELLER SPÅNSKIVA
Alla träkonstruktioner på golv behöver förstärkas med flytspackel. Tjocklekar och armering är beroende på tillverkare av flytspacklet. Läs på vad som krävs för en träbjälklagsförstärkning just för din tillverkare på deras hemsidor eller hör med din bygghandel.
KAKEL & KLINKERS
Kakel och klinkers behöver först spacklas så ytan blir helt slät, annars kan ett rutmönster synas i microcementens flammighet. Man spacklar med ett kakelfix eller spackelmassa anpassat för att fästa på plattorna. Skrapspackla hela ytan diagonalt över fogarna 2 gånger.
TAPET
Tapeter går bra att lägga på så länge dess klister tål fukt. Man kan prova att måla med en färg först och se så det inte bubblar sig för då måste man riva ner den. Oavsett bör man skära eller spackla bort skarvarna, annars kan det bli en linje i microcementens flammigheten. Strukturtapet och väv rivs eller spacklas före
MATTA ELLER DIREKT PÅ FÄRG
Mattor kontrollerar man först hårdheten. Tryck med något hårt, t ex en sked, på mattan. Den ska inte flexa. Därefter kontrollerar man så mattan sitter fast överallt, kolla speciellt i hörn mot vägg. Innan arbetet påbörjas slipas mattan och/eller så tvättar man den med rengöringssprit, T-röd, för att få bort en mjukgörare som brukar finnas på ytan. Mjukgöraren kan ha inverkan på fästet
TRÄ OCH ORGANISKT MATERIAL
För inomhusbruk så går det bra att lägga på trä eller andra organiska material, bortsett från golvytor( se plankgolv). Utomhus kan t ex vändningarna mellan regn och värme vara för snabba. Man bör tänka på att Vitruivus är diffusionsöppen så den släpper igenom fukt. Därför kan man behöva fuktskydda MDFen med en vattentät lack om man ska göra betongbänkskivor. Behandlat trä bör man måla med en spärrfärg före
UNDERLAG MED FLÄCKAR
Om det finns fläckar på underlaget behöver man förvissa sig om att det inte är fläckar av något som kan störa microcementen som t ex oljefläckar. Annars tvättas eller slipas fläckarna bort. Vid slipning så kan Diamantskivor vara bra att använda.
UNDERLAG MED SPRICKOR
Har underlaget sprickor i sig behöver man säkerställa att de inte rör sig eller fortsätter att spricka. Om sprickorna är fyllda av smuts så kan det vara ett tecken på att den inte rör sig. Då rengör man dem sen spacklar med ett handspackel, så riskerar man inte att de syns i flammigheten.
RÖRELSEFOGAR
Rörelsefogar eller delitationsfogar finns för att underlaget ska kunna röra på sig, dessa fogar behöver även gå igenom ytskikten, dvs Vitruvius
GOLVVÄRME
Golvvärme går bra men den behöver vara avstängd under läggning, detta för att tillåta sig så lång arbetstid i materialet som möjligt.